O sedlové kostře

O sedlových kostrách

Kostry sedel se dnes vyrábějí z různých materiálů. V minulosti byly tradičně vyráběny ze dřeva a kovu. Později se přidal plast, karbon a další materiály.

Jsou věci, ve kterých se nevyplatí dělat kompromisy. Stübben vyrábí sedla výhradně na ocelových kostrách a to už od prvního modelu sedla Siegfried. Ostatní materiály tvoří pouze doplňky.

Pružná ocelová kostra:

  • poskytuje výjimečnou pevnost a sílu, nezlomí se při pádu, naopak ochrání koňská záda před zraněním,
  • poskytuje pružnost, která je dána protichůdnými silami nylonového výpletu a pružností oceli,
  • lze upravovat její šířku.

Sedlo je třeba volit úměrně jak koni, tak jezdci. Nejhorší rozhodnutí je zvolit malé sedlo pro jezdce. Možná jste překvapení, vždyť pro Vás je na prvním místě kůň. Nicméně v tomto případě koně nejvíce poškodí špatné rozložení váhy v sedle. Pokud jezdec nebude schopný udržet svou váhu v nejhlubším místě posedlí a bude částí váhy zatěžovat zadní rozsochu, pak kostra nemůže pružit tak, jak má, a dojde k přetížení bederní oblasti koně.

Úhel kostry sedla je klíčový parametr sedla. Každý výrobce značí své komory jinak a každý má komory v jiném tvaru. Ve Stübbenu jsou číslovány 27 - nejužší, až 32 - nejšiřší. Ještě existuje komora XW pro ty opravdu široké. Mezi další parametry kostry patří například délka předních ramen kostry. Jsou-li zkrácené, pak Stübben označuje kostru písmenem (např. C).

Věděli jste, že úprava kostry Stübben jinými nástroji než originálním nástrojem pro úpravu komor ze Stübbenu, může způsobit její prasknutí?

Jezdec rozhoduje o délce posedlí (15", 16",  17", 17,5", 18", 19"), hloubce posedlí a vyměkčení. Čím měkčí sedlo, tím větší pravděpodobnost vrásnění kůže na posedlí a horší kontakt s koněm. Naopak tvrdší sedla vynikají dobrým kontaktem s koněm a menší pravděpodobností zvrásnění kůže. Pro jezdce s bolestmi zad nebo ty, kteří si chtějí dopřát opravdu měkké sedlo, je tu technologie BIOMEX.